Кога гостите се на пат да пристигнат, а во кујната немате ништо готово, следниот рецепт за брзо тесто за пица е совршеното решение за вакви ситуации! Неговото месење е неверојатно лесно!
Total Time30 minutes mins
Course: Главно јадење
Cuisine: италијанска
Клучни зборови: пица, тесто, тесто за пица
Servings: 4
- 2 супени лажици брашно
- Половина супена лажица вода
- 3 супена лажица масло за готвење
- 1 прстофат сол
Пресејте го брашното во длабок сад.
Постепено додадете ја водата, односно налејте малку и обидете се да месите. Доколку е неопходно, додадете уште вода.
Следно додадете масло за готвење и сол и замесете го тестото.
Покријте го готовото тесто и оставете го да отстои 20-30минути. За ова време, тестото ќе стане поеластично и лесно ќе се обликува.
По половина час може да го обликувате тестото. Од даденото количество на состојки може да обликувате тесто со дебелина од 2-3милиметри врз 1 лист хартија за печење.
Брзото тесто за пица без квасец треба да се пече 7-10 минути во рерна на 200°C.